About Me

My photo
I still feel like a teenager on the inside, unfortunately my children do remind me how old I am!! I have lived for 20+ years as an Irish expat in The Netherlands. My favourite city here has to be Amsterdam.

Writing, reading, authentic living. It's all here at The Writing Process


Welcome to my blog. Let me start by telling you that I love writing. I love the sense of vitality it gives me. I love that it helps me to make sense of the world and to the people in it. I love that it helps me become wiser, more intuitive, empathic, and most of all autonomous.

All aspects - reading, writing and observing - are what make the process complete. The essence is storytelling, and learning about
life and yourself.


Sunday, April 3, 2011

Carmen 3D – the ultimate crossmedial experience


Door de voorstelling van de Royal Opera House, Covent Garden, Londen, als 3D film te draaien, laat Theatercastellum, Alphen aan den Rijn, zien dat het een toonaangevend theater is. Gedurende bijna drie uur vanochtend werden wij in de wereld van Bizet’s Carmen meegenomen.

Kan iets tippen aan een live voorstelling? In één woord: Ja! Ik durf eigenlijk te stellen dat dit misschien een live voorstelling overstijgt. Waar bij een live uitvoering de kans bestaat dat je net te ver weg zit om alles echt te kunnen volgen, zit je met zo’n 3D film echt vooraan. Sterker nog, het is af en toe net alsof je zelf op het podium staat en een deelnemer bent. Carmen reikt haar hand uit en je wilt het vastpakken. Bloemblaadjes worden gestrooid en je wil ze van je gezicht afvegen. Koppel dat aan een fantastische surround sound en je zou bijna vergeten dat het alleen een film is! Ik ben erbij geweest en ik zeg met 100% overtuiging dat ik van deze voorstelling net zoveel genoot als van een live uitvoering, misschien zelfs meer.

Wat ik ook belangrijk vind is dat deze technologie de opera toegankelijker maakt voor een breder publiek. Waar je hier voorheen waarschijnlijk minstens een half jaar van tevoren kaarten voor moest reserveren en een aanzienlijk hoge prijs (zeker bij zo’n prestigieuze cast) zou betalen, kan je nu net zoveel genieten van de voorstelling voor een lagere prijs. En bij voldoende belangstelling kan een bioscoop ervoor kiezen om de film meerdere keren te draaien waardoor er meer mensen van kunnen genieten.

Ik geloof ook dat als dit aanslaat, opera eindelijk een groter publiek zal bereiken. Het wordt ook veel makkelijker om eens ‘iets aparts’ uit te proberen. Je hoeft immers niet naar een grote stad want de plaatselijke bioscoop kan deze 3D film ook draaien. Zeer laagdrempelig. En hoe zou dat kunnen zijn voor leerlingen van alle leeftijden om met een groep van school af en toe zo’n voorstelling bij te kunnen wonen. Fantastisch voor de algemene ontwikkeling.

Wat mij betreft is vanochtend een denderend succes geweest. Ik hoop dat dit maar een voorproefje is, slechts een begin. Ik verheug mij nu al op de volgende. Wie weet, Puccini en Madame Butterfly. Ik zal ervoor duimen! Ik heb ooit ‘Performance on the Edge’ gestudeerd aan de UvA. Wij deden onderzoek naar de meerwaarde van crossmedia en adaptation over alle soorten media. We leerden hoe je het beste een boek naar film kunt vertalen, hoe je van een toneelstuk een film maakt of de juiste manier om een film opnieuw te maken, om het scherper, moderner of gewoon anders te maken. Vanochtend was ik getuige van ‘the ultimate crossmedial ervaring’, dan wel van Live opera naar 3D film.

Theatercastellum, wat super dat je openstaat voor het nieuwste op het gebied van ‘crossover culture’. Ik ben er blij mee!

No comments: